Aandacht voor zingeving

In de drukte van het leven van alledag kan het gemakkelijk zijn om verstrikt te raken in de routine van werk, verplichtingen en sociale media. We rennen misschien van de ene afspraak naar de andere, zonder echt stil te staan bij wat ons leven betekenisvol maakt. Zingeving is een essentieel aspect van ons leven dat ons helpt om een gevoel van doel en richting te vinden. Maar wat is zingeving precies, en hoe kunnen we hier bewust aandacht aan besteden?

Wat is Zingeving?

Zingeving verwijst naar het proces waarbij we betekenis en waarde toekennen aan ons leven en de dingen die we doen. Het gaat niet alleen om grote levensvragen (de zogenaamde existentiële vragen), maar ook om de kleine momenten die ons raken en ons een gevoel van voldoening geven. Zingeving kan voortkomen uit verschillende bronnen: relaties, werk, spiritualiteit, creativiteit of zelfs de natuur. Het is een persoonlijk en dynamisch proces dat kan veranderen naarmate we groeien en evolueren. Wat mijn leven zin gaf als tiener was anders dan toen ik een jonge moeder was, en nu ik (bijna) 46 ben zijn er weer andere zaken die mijn leven zin geven. Zingeving is bovenal een ervaring: we kunnen er uren over praten, maar het gaat net iets dieper als we het ook daadwerkelijk voelen in elke vezel van ons lijf.

Een ander woord voor ‘zin’ is ‘goesting’, en daar gaat het precies om: goesting in het leven, goesting in je werk, goesting om je bed uit te stappen en aan de dag te beginnen. We doen dingen waar we goesting in hebben, omdat we geloven dat deze dingen ons leven net iets mooier kleuren.

Hoe kan je bewust aandacht besteden aan zingeving?

Hier zijn enkele praktische tips om zingeving een plaats in je leven te geven:

  1. Denk na over je waarden: Neem de tijd om na te denken over wat voor jou echt belangrijk is. Maak een lijst van je waarden en prioriteiten. Dit kan je helpen bij het maken van keuzes die in lijn zijn met wat je echt wilt. Weet je niet goed wat je kernwaarden zijn? Dan kan het helpen om eens na te denken over dingen waar je een hekel aan hebt. Heb je er een hekel aan dat mensen onrechtvaardig of ongelijkwaardig behandeld worden? Dan zijn rechtvaardigheid of gelijkwaardigheid wellicht één van jouw waarden.
  2. Stel doelen, maak plannen, blijf dromen: Stel zowel korte- als langetermijndoelen die aansluiten bij je waarden. Stel kleine, realistische doelen die je op korte termijn kan waarmaken. Geniet van je succeservaringen.
  3. Zoek verbinding, maak connectie: Neem actief deel aan groepen die jouw interesses en waarden delen. Dit kan een vrijwilligersorganisatie zijn, een hobbyclub. Of kom eens langs naar een deelcirkel bij Sensie 😉 Verbinden met gelijkgestemden kan je zingeving versterken.
  4. Creëer reflectiemomenten en me- time: Plan regelmatig momenten in je week om stil te staan. Dit kan door middel van schrijven, meditatie of gewoon een rustige wandeling in de natuur. Reflectie helpt je om te begrijpen wat je leven betekenisvol maakt. Plan bewust lege blokken in in je agenda en hou die voor jezelf.
  5. Wees creatief: Uit je creativiteit op een manier die voor jou betekenisvol is. Dit kan schilderen, schrijven, muziek maken of een andere vorm van kunst zijn. Iets maken of creëren kan je helpen om je emoties en ervaringen een plek te geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *